Ένα ποίημα για τον Διγενή της Κύπρου, Γεώργιο Γρίβα

(Πηγή: Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή)

Ευαγγελία Κ. Λάππα,
31 Δεκεμβρίου 2022

Ο Γεώργιος Γρίβας καταγόταν από το Τρίκωμο της Αμμοχώστου αλλά γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 6 Ιουνίου 1898. Ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά του Θεοδώρου Γρίβα και της Καλομοίρας Χατζημιχαήλ από τη Λευκωσία.

Continue Reading

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ της Πολύτεκνης Οικογένειας στον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ – Βιογραφίες Πολυτέκνων Μακεδονομάχων

Ευαγγελία Κ. Λάππα,
12 Ιουνίου 2022

Η Μακεδονία μας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα είναι Ελλάδα. Αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, με κάθε τίμημα. Είναι κομμάτι της Πατρίδας μας, κόμματι του Ελληνικού Έθνους που είναι ευλογημένο από τον Θεό και το σκεπάζει η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Γλυκύτατη Παναγία μας.

Στις ημέρες μας, ένας θεσμός που πολεμείται με κάθε τρόπο, έμμεσα ή άμεσα είναι ο θεσμός της Πολύτεκνης Οικογένειας. Είναι άλλο ένα μέτωπο που είναι απόλυτος  ανάγκη να διαφυλαχθεί. Μη ξεχνάμε πως όπως σε κάθε αγώνα του Έθνους, έτσι και στον Μακεδονικό, η Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη οικογένεια έπαιξε έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Αυτή ήταν που «ανάστησε» ανδρείους αγωνιστές.

Σ’ αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται βιογραφίες 240 Μακεδονομάχων που ανήκαν σε τέτοιες οικογένειες. Βέβαια θα πρέπει να ήταν πολύ περισσότεροι αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι εκείνη την περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 70%) των Ελλήνων ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία. Περισσότερα βιογραφικά Μακεδονομάχων (8.751 αγωνιστές) μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου (wiki) «Μακεδονομάχοι» (https://macedonian-fighters.com).

Continue Reading

Ερμείας ο Αταρνεύς [4ος αιώνας π. Χ.]

Ερμείας ο Αταρνεύς – Προσωπογραφία της Νίκης Απ. Τσάφου- Λάππα, ζωγράφου

Ευαγγελία Κ. Λάππα
26 Μαρτίου 2023

Ο Ερμείας[1] γεννήθηκε περίπου στις αρχές του 4ου αιώνα π. Χ., στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας και ήταν δούλος του τραπεζίτη Ευβούλου, ο οποίος έγινε τύραννος των πόλεων Αταρνέως[2] και Άσσου[3]. Την Άσσο την απέσπασε από τον έλεγχο των Περσών το 360 π. Χ.

Continue Reading