Βιογραφικό
Ονομάζομαι Ευαγγελία Λάππα του Κωνσταντίνου και της Νίκης. Είμαι απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Σπάτων και φοιτήτρια του τμήματος Ιστορικού και Αρχαιολογικού, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Γεννήθηκα το 2004 στην Αθήνα και μεγάλωσα σε πολύτεκνη οικογένεια στα Σπάτα Αττικής. Η μακρινή καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από τα χωριά του Σουλίου. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία, κυρίως με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και της περιόδου του Μεσοπολέμου. Επίσης, ασχολούμαι με τη συγγραφή βιβλίων, ποιημάτων και την αρθρογραφία κειμένων ιστορικού περιεχομένου. Από την Γ’ Γυμνασίου, άρχισα να γράφω, το πρώτο μου βιβλίο «Το ημερολόγιο του Μοναστηρίου», το οποίο και βραβεύθηκε την επόμενη χρονιά στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στην κατηγορία «Ειδική Κατηγορία Βιβλία Γνώσεων» και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα». Στις αρχές του 2021 κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο μου «Το μοιρολόι του Μοναστηρίου» από τις Εκδόσεις «Πελασγός», που αποτελείται από την ομώνυμη ποιητική μου συλλογή μαζί με την ποιητική συλλογή του Μοναστηριώτη πολύτεκνου, δασκάλου, λόγιου και ποιητή Πέτρου Κυριαζή (1876- 1925), «Οἱ βόγγοι τοῦ Μοναστηρίου» του 1911. Παράλληλα με τα παραπάνω ασχολήθηκα με την καταγραφή Μακεδονομάχων από μαρτυρίες, βιβλία και ιστοσελίδες. Αυτή η μελέτη μου εξελίχθηκε σε μια βάση βιογραφικών 8.838 Μακεδονομάχων, μέχρι στιγμής. Έτσι με αυτό το υλικό δημιούργησα μια ιστοσελίδα (wiki) με το όνομα «Μακεδονομάχοι» η οποία ενημερώνεται συνεχώς.
Στη συνέχεια έγγραψα το βιβλίο «Η προσφορά της Πολύτεκνης Οικογένειας στον Μακεδονικό Αγώνα» (Βιογραφίες Πολυτέκνων Μακεδονομάχων) που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα».
Στα μέσα του έτους 2021 έγραψα το βιβλίο «Ο ακρίτας της Αδριατικής – “Εστίν ουν Ελλάς” και ο Αυλών …στη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο» που επίσης κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα».
Το έτος 2022 έγραψα το βιβλίο «Η ζωή ενός πρίγκιπα» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πελασγός, Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη ζωή του βασιλιά Κωνσταντίνου ΙΒ’ του Στρατηλάτη.
Το έτος 2023 έγγραψα το βιβλίο «Η προσφορά της Εκκλησίας στον Μακεδονικό Αγώνα» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Νάμα».
Τον Μάιο του 2024, δημιούργησα μια ιστοσελίδα (wiki) με το όνομα «Ιερομάρτυρες» με σκοπό την καταγραφή των βιογραφικών όλων των ιερομαρτύρων που μαρτύρησαν και εκτελέσθηκαν, απὸ τους κομμουνιστές στην Ελλάδα. Η ιστοσελίδα αυτή ενημερώνεται συνεχώς.
Το ποίημά μου: «Στον “άγιο” της πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια», έχει βραβευθεί στον 11ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος) με Βραβείο Β + ΕΠΑΙΝΟ και στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ε.Λ.Β.Ε. (Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος) με το 3ο Βραβείο Μαθητών Γ’ Λυκείου.
Το ποίημά μου με τίτλο «Γεώργιος Καστριώτης – Σκεντέρμπεης» έχει λάβει διάκριση στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμο Ποίησης «Βάιος Φασούλας» από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, υπο την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωμάτιας και σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος της Αργεντινής, τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.) και τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ).
Το άρθρο μου με τίτλο «Η Άγκυρα της Ελλάδας» έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία ‘Δοκίμιο’ στον 12ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος) και στον ΣΤ’ Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κύπριων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.).
Στα πλαίσια των 200 χρόνων από το 1821 συμμετείχα σε μια διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» στις 20 Μαρτίου 2021, την οποία διοργάνωσε το Σωματείο «Εστία Πατερικών Μελετών», με μία ομιλία με θέμα «Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) – Ο συνεχιστής της ένδοξης ιστορίας της Ρωμανίας και εμπνευστής των αγωνιστών του ’21».
Στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου Επιτροπής Ελληνισμού (στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες από την Ελλάδα, από την ελληνική ομογένεια ανά την υφήλιο καθώς επίσης και φιλέλληνες), το οποίο πραγματοποιηθηκε στο Καστελλόριζο στις 6-8 Αυγούστου 2022, με θέμα «Δράσεις για τον ελληνισμό», συμμετείχα με μία ομιλία με θέμα «Η ιστορία της Ελληνικής πόλης Άγκυρας». Στο συνέδριο αυτό, ανακηρύχθηκα Επίτιμο Mέλος της Επιτροπής Ελληνισμού.
Στα πλαίσια των 100 χρόνων από το 1922 συμμετείχα σε ημερίδα με θέμα «Μαρτύριο και Μαρτυρία του Μικρασιατικού Ελληνισμού» στις 2 Οκτωβρίου 2022, την οποία διοργάνωσε το Σωματείο «Εστία Πατερικών Μελετών», με μία ομιλία με θέμα «Ἡ ἱστορία τῆς Ἑλληνικῆς πόλης Σαμψούντας (Ἀμισός)».
Στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργανώθηκε, στις 8 Ιουλίου 2023, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Καστοριάς και την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς, συμμετείχα με μία ομιλία με θέμα «Ιωάννης (Ιων) Δραγούμης».